ro-RO

Informatică

Guretruck are propriul departament dedicat creșterii și dezvoltării proceselor formale de analiză și omologare a software-ului în domeniul științific-matematic al matematicii pe calculator. Echipa noastră este compusă din ingineri IT de renume în domeniu, fizicieni teoreticieni și matematicieni logici.

Constatările noastre sugerează că este imposibilă omologarea sau verificarea software-ului în conformitate cu Regulamentul CE 561/2006 ("Regulamentul 561"). În plus, bănuiți că software-ul intern folosit de tahograf în conformitate cu Regulamentul CE 3821/1985 ("Regulamentul 3821" ) este chiar mai dificil de verificat decât cel al Regulamentului 561.

Echipa noastră dezvoltă în prezent "G-Machine" ™, care sperăm că va fi un instrument inovator, de bază pentru analiza formală a legilor, capabil să schimbe peisajul industriei.

În anul 2016, ne propunem să lansăm prima versiune a controlorului de poliție, creat în conformitate cu G-Machine. Această versiune va fi certificată numai pentru Regulamentul 561. Este imposibil să o certificați pentru Regulamentul 3821, deoarece versiunea G nu depinde de noi, ci de producătorii tahografelor.

HAL: Știu că tu și Frank ați planificat să mă deconectați, și mă gândesc că nu pot să vă permit.

TAHOGRAFELE VISEAZA LA OI ELECTRICE?

Inteligența expusă de mașini sau de software a fost de mult timp tema culturii populare. Ce este atunci faptul că suntem atât de interesanți în ceea ce privește inteligența artificială sau AI? Poate că are ceva de-a face cu transformarea mașinilor sistematice și lipsite de viață în ființe autonome și sentiente, probabil capabile să se răzvrătească împotriva creatorilor lor.

Această perspectivă și consecințele sale dramatice au fost explorate pe scară largă de către regizorii din secolul al XX-lea și formează unele dintre cele mai bune exemple ale științei fictive moderne.

În 1968, Stanley Kubrick a abordat subiectul cu monumentalul său "2001: O Odisee Spațială". Filmul a urmat o călătorie spre Jupiter cu calculatorul senzitiv HAL 9000 după descoperirea unei materii negre misterioase care afectează progresul uman. HAL a controlat nava spațială Discovery 1 și a interacționat cu echipajul astronauților. După descoperirea planurilor echipajului de al opri, HAL a început să omoare echipajul.

În 1984, în blockbuster-ul Blade Runner al lui Ridley Scott, seria de replicatoare Nexus 6, cu aspect fizic uman, au aflat că erau mașini și că amintirile lor din copilărie erau doar programe software. Mai târziu, după ce au descoperit viața lor scurtă, ei nu au ezitat să-și omoare designerul în încercarea de a trăi mai mult.

Mai recent, în 2015, în filmul independent "Ex-Machina" al lui Alex Garland, compania Blue Book a creat un android de tip om, în care AI era bazat pe motoarele de căutare pe internet. Filmul, bazat pe testele Turing, a pus testul inteligenței umane, văzând dacă era un cablu de distingere între oameni și androizi. În cele din urmă, androidul scapă din închisoare și îl ucide pe creatorul și testerul său.

DACA ÎN ACESTE PROFEȚII APOCALIPTICE EXISTA ADEVĂR? DACA ACEASTA SE ÎNTÂMPLĂ CHIAR ACUM?

În ceea ce privește respectarea legislației europene privind timpul de conducere a camioanelor și legislația privind odihna, avem dovezi că, cel puțin în unele cazuri, probabil că majoritatea cazurilor, atunci când poliția impune amenzii mari sau interdicții de conducere, nu au de fapt responsabilitatea de a decide dacă a avut loc o infracțiune. Controlul se află în mâinile programelor de analiză software care analizează automat fișierele digitale pentru încălcările Regulamentelor 561/06 și 165/2014. Avem o scrisoare de la poliția austriacă care confirmă acest lucru.

* (Alan Turing 1912-1954, creatorul primului model de calcul cu "mașina lui Turing")

Dacă controlul depinde doar de un software și de poliție, ce s-ar întâmpla dacă software-ul se revoltă împotriva creatorulul și se dotează cu autonomie pentru a amenda șoferii în mod autonom fără nici un tip de control autoritar sau legal? La fel ca și Hal 9000, dar pe străzi în 2016. Este posibil ca acest lucru să se întâmple deja și consecințele sunt devastatoare atât pentru șoferi cât și pentru firmele de transport rutier.

În cursul unui control recent efectuat în Champigneulles, în Franța, în martie 2016, în care autoritățile au emis o amendă totală de 33.675 euro, am constatat că software-ul de analiză a tahografelor utilizat de autoritățile franceze (OCTET) nu interpreta disponibilitatea modul de echipă ca întreruperea conducerii continue . Am bănuit că această nouă interpretare se datorează unei actualizări de software, dar nici o altă țară europeană nu ar accepta acest lucru. Mai tarziu. am continuat să vedem mai mult de 200.000 de euro în amenzi emise de autoritățile franceze pentru același motiv.

Ca urmare a presiunii din industrie, în aprilie 2016, Comisia Europeană, prin intermediul Direcției Generale Move, a ținut o ședință la care au participat toate autoritățile relevante pentru a discuta problema. La această reuniune, reprezentantul francez a susținut că "Franța nu și-a schimbat interpretarea conducerii continue"; în plus, a atribuit amenzi ofițerilor de poliție singuri.

Dacă acest lucru este adevărat și nu avem nici un motiv să ne îndoim, înseamnă că OCTET a preluat controlul asupra sistemului. Aceste amenzi nu sunt impuse conform legii sau interpretate de Franța, însă OCTET a emis amenzi pentru că a devenit autonomă și a început să "ucidă" singură. Ceea ce este sigur este că OCTET interpretează fișierele digitale în acest fel. Avem dovezi ample care să susțină acest lucru și este disponibil pentru orice autoritate care dorește să o vadă. Simultan, același lucru s-ar putea întâmpla, poate mai atent, în toate țările europene care controlează Regulamentul 561/06.

Ceea ce Stanley Kubrick, Ridley Scott și Alex Garland nu ne-au spus este că AI poate fi controlat teoretic. Asta e corect. Teoria verificării formale a software-ului se ocupă tocmai de această problemă și este folosită pe scară largă în acest sens în industria aviației și a spațiului. În principiu, ar fi posibilă controlul software-ului AI, cu toate că din punct de vedere matematic încă ridică unele probleme din cauza complexității ridicate.

În orice caz, există deja un model matematic verificabil în mod oficial pentru software-ul de analiză a tahografelor pentru Regulamentele 561/06 și 165/2014, care ar împiedica orice programator sau dezvoltator de software să inventeze sau să interpreteze legea așa cum o mulțumește. Comisia Europeană este conștientă dar acest lucru ar însemna o mică revoluție tehnologică.

Să luăm în considerare un exemplu practic. Începem cu camionul tău; să o numim Discovery 1 și o să conducem într-o fabrică numită Jupiter. Camionul este echipat cu un tahograf de la proiectantul HAL, iar versiunea software este de 9000. În timpul călătoriei, tahograful începe să comunice cu șoferul, spunându-i că va depăși timpul de conducere continuu și astfel se oprește. Știe că este o minciună. Dar el nu va respecta HAL 9000? O să nege faptul că HAL controlează sistemele de camioane în călătoria spre Jupiter?

Și atunci când HAL 9000 începe să spună că șoferul nu și-a descărcat cardul șoferului în ultimele 30 de zile și că ar trebui făcut, ce va face cu fișierul șoferului descărcat cu o zi înainte?

Când HAL indică faptul că vehiculul a călătorit în viitor, km 16,777,777 la data 07/02/2106, 06: 28.15. Unde se termină ...?

Să vedem ce face Comisia Europeană - să-și apere cetățenii sau mașinile.

Guillermo Errezil

Fizician teoretic

Project funded by the "Ministry of Science, Innovation and Universities", the "State Agency for Research" and the "European Regional Development Fund" (ERDF)